League of Legends sezon öncesi güncellemeleri: Nişancıların durumu ve altın paslama

League of Legends sezon öncesi güncellemeleri: “Nişancıların durumu ve altın paslama”

 

League of Legends sezon öncesi dönemde de yeni değişiklikler ile karşımıza çıkmaya devam ediyor. Oyunun resmi forumu üzerinden verilen bilgilerde nişancıların son durumundan bahsedildi. İşte o bilgiler:

Nişancılar

Nişancıların durumunun sıkça tartışıldığını görüyoruz. Gözlemlerimizi, düşüncelerimizi ve getirmeyi düşündüğümüz değişikliklerin taslak hallerini aşağıda bulabilirsiniz.

Veriler ve gözlemler

  • Bazı oyuncuların panolarda ve sosyal medyada, Nişancıların bir hayli güçsüz olduğunu söylediğini gördük. Konu hakkında farklı düşünceler olsa da en yaygın olanları şunlardı: ‘bütün nişancılar zayıf’, ‘bu kısa listede yer almayan bütün nişancılar zayıf’ ve ‘kritik vuruş kullanan bütün nişancılar kötü’.
  • Bu fikirlerin ne kadar geçerli olduğunu anlamak için Kuzey Amerika’daki, Kore’deki ve Brezilya’daki bazı oyuncuların görüşlerine başvurduk. Aldığımız sonuçlar:
  • Üç bölge de en güçlü konumların orman ve onu bir hayli yakından takip eden orta koridor olduğunu söyledi.
  • Koreli oyuncular üst, alt ve desteğin aşağı yukarı aynı güç seviyesinde olduğunu düşünüyor.
  • Kuzey Amerikalı oyuncular üstün en güçlü 3. konum olduğunu düşünüyor. Üstün arkasından sırasıyla alt ve destek konumlarının geldiğini söylüyorlar.
  • Brezilyalı oyuncular alt ile desteğin eşit güçte ve 3. en güçlü konumlar olduğunu düşünüyor. Üst onlara göre en zayıf konum.
  • Ayrıca oyuncuların sıraya girdiklerinde, ana rol olarak hangi konumları seçtiğini de inceledik. Buradaki amacımız oyuncuların oyuna girerken seçtikleri rollerle, konumların güç seviyeleri konusundaki algılarını karşılaştırmaktı. Dünya Şampiyonası sona erdikten sonraki birkaç haftada, oyuncuların tercih edilen konum olarak altı daha az seçmeye başladığını gördük. Bölgeler arasında gözle görülür farklar vardı. Örneğin Kuzey Amerika’da büyük bir düşüş görülürken, Kore’de çok da büyük bir değişim yoktu. Buna ek olarak destek oynama isteğinin çoğu sunucuda ve aynı süre zarfında aşağı yukarı aynı oranda düştüğünü gözlemledik. Düşüş daha çok derecelide ortaya çıkıyor. Aynı durumdan normal sıralı da etkileniyor ama buradaki durum biraz daha hafif. Belirtmek istediğimiz bir başka önemli noktaysa, hem destek hem de altta görülen bu düşüşün Sezon Öncesi Dönem’e girmeden önce başlaması; yani düşüşlerin sebebi Sezon Öncesi Dönem’de gelen değişikler değil. En azından asıl sebebi bu değişiklikler değil.
  • Oyun içi verilere dönersek, kazanma oranlarının çok da anlamlı olmadığını görüyoruz. Ne de olsa nişancılar başka nişancılara karşı oynuyor. Seçilme oranlarına baktığımızda, alt koridora neredeyse her zaman bir nişancı seçildiği ortaya çıkıyor. Alt koridora nişancı dışında en çok alınan şampiyonsa Karthus. Kendisi, bu koridorda oynanan şampiyonların %1’lik kısmını oluşturuyor. Tabii bu oran duruma göre farklılık gösteriyor. Örneğin Yüksek MMR düzeylerinde Karthus’un alt koridorda oynanma oranı %2’yken (Kuzey Amerika’da neredeyse %5), Brezilya’da alt koridorda neredeyse hiç oynanmıyor.
  • Nişancıların (bazı kritik vuruş nişancıları da dahil) geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen profesyonel maçlarda epey baskın olduğunu da belirtmek istiyoruz. Ayrıca profesyonel maçlar yeniden başladıktan sonra da bu durumun değişmeyeceğini düşünüyoruz; fakat profesyonel maçlar, normal maçlara pek benzemiyor: Hem takımlar tekli sıradaki takımlara göre daha organize hem de genel olarak profesyonel meta normal metadan bir hayli farklı (örn. profesyonel maçlarda daha fazla tank alınıyor, daha fazla makro oynanış var ve takım koordinasyonu gerektiren şampiyonlar daha etkili).
  • Son olarak metanın durumundan bahsetmişken, dereceli sezonu sona erdiğinde ve Sezon Öncesi Dönem yaması geldikten sonra akıncıların, suikastçıların ve anlık hasar veren büyücülerin oynanma oranlarının önemli derecede arttığını görüyoruz. Bununla birlikte genel olarak tankların ve dayanıklı destek şampiyonlarının oynanma oranlarının düştüğünü söyleyebiliriz. Bu durumlardan biriyle ve her ikisiyle karşılaşınca, nişancı oynamak çoğu zaman keyifli olmuyor.

Biraz da çıkarımlarımızdan bahsedelim:

  • Şu anda bazı nişancıların güçlü, kontrollü ve tatmin edici olduğunu düşünüyoruz. Lucian, Ezreal, Miss Fortune ve Jhin bunlardan bazıları. Fakat bazı nişancıların bu özelliklerden en az birine sahip olmadığının farkındayız. Özellikle kritik vuruş eşyalarına bağlı nişancıların zorlandığı ortada. Kritik vuruş dizilimlerinden başka alternatifi olmayan nişancıları oynayan oyuncuların neden kötü hissettiklerini anlayabiliyoruz.
  • Eşyaların, özellikle de kritik vuruş sağlayanların üstünde çalışılması gerekiyor. Bu çalışmaların büyük bölümü eşyaların güç seviyelerinden ziyade çalışma şekillerine yönelik olmalı. Örneğin Fırtınabiçen şu anda çok güçlü bir durumda; ancak buna rağmen hâlâ yeterince tatmin edici değil.
  • Sezon Öncesi Dönem’de her zaman nişancı oynama isteğinin düştüğü görülür. Sezon başladıktan sonra ise bu isteğin arttığı fark edilir. Şu anda da aynı durumla karşı karşıyayız. Rekabetin fazla olmadığı dönemlerde oyuncuların daha düşük etkiye sahip ama taşıyıcılara karşı güçlü şampiyonlardan oluşan takım kompozisyonlarına ağırlık verdiğini göz önünde bulundurursak, nişancı avcılarının daha fazla oynanması normal bir durum. Ayrıca bu dönemlerde destek daha az seçiliyor; bu da otomatik dolduran oyunculara destek rolü gelmesine sebep oluyor. Söz konusu oyuncular genel olarak deneysel şampiyonları veya dizilimleri denediği ve tanklar ya da efsunculardan ziyade agresif şampiyonları seçtiği için nişancı ile destek arasındaki sinerji de azalmış oluyor. Dönemsel eğilimlere bağlı olmaksızın üzerinde çalışmamız gereken sorunlar olsa da bu tür geçici durumlar için aşırıya kaçmak istemiyoruz.
  • Her zaman oyunun ileri safhalarına yönelik dizilimler oluşturmak zorunda kalan nişancıların daha az tatmin edici olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca denge düzeyleri metanın durumundan en çok etkilenen şampiyonlar da bunlar. Eğer “ileri safha taşıyıcılığı” nişancının temel kimliğinin bir parçasıysa bu aslında epey mantıklı; ancak aynı konu diğer şampiyonlar için sorun oluşturabiliyor.
  • Nişancılar neredeyse her zaman dizilimlerini tamamen saldırı eşyalarıyla dolduruyor ve hiç savunma eşyası almıyor. Görece dayanıksız olmaları, sınıfın zayıf noktalarından biri için epey mantıklı. Fakat bu konuda biraz fazla ileri gittiğimizi düşünüyoruz. Nişancıların çarpanlarla artan hasar eşyalarına fazla bağlı olması, iyi korunmadıklarında veya elverişli bir metada oynanmadıkları zaman gereğinden fazla kırılgan olmalarına yol açıyor.

Peki, tüm bunları göz önünde bulundurarak neler yapmayı planlıyoruz?

  • 8.24b
    • Belirli nişancıları inceledikten sonra onları güçlendirmeyi düşünüyoruz. Şu anda düşündüğümüz adayların arasında Corki, Xayah, Ashe, Vayne, Tristana ve Jinx var.
  • Bazı nişancıların başlangıçtaki büyü direncini arttırmayı düşünebiliriz. Böylece koridorda dürtülmeye ve oyunun erken ya da orta safhalarında aldıkları anlık büyü hasarına karşı eskisi kadar zayıf olmayacaklar. Henüz ne yapacağımıza kesin olarak karar vermiş değiliz. Büyü dirençlerini genel anlamda arttırmayı veya seviye başına kazandıkları büyü direncini başlangıçtaki büyü direnci miktarına kaydırmayı düşünebiliriz.
  • Xayah ve Rakan’ın güç yönünden birbirlerine fazla bağlı olup olmadığını inceleyeceğiz. Tabii ki birlikte oynandıklarında etkili olmalarını ve özel hissettirmelerini istiyoruz; ancak bazen tek başlarına oynandıklarında yeterince güçlü olmadıklarını düşünüyoruz.
  • 9.1 ve sonrası
    • Kritik vuruş sağlayan eşyaları gözden geçireceğiz. Planımızı belirledikten sonra size yakında daha fazla bilgi vereceğiz. Temel amaçlarımızdan biri, kritik vuruş eşyalarını çoğu şampiyon için daha tatmin edici hale getirmek. Bu, uzun süredir başımızı ağrıtan ve eşyaların denge durumuyla ilgili olmayan bir sorun.
  • Ayrıca nişancıların saldırı ve savunma değerlerini inceleyeceğiz. Bazı savunma eşyalarını oyunun erken safhalarında almanın daha faydalı olmasını sağlamak izleyebileceğimiz yaklaşımlar arasında (örn. oyunun erken safhalarında alınan bir Kanasusamış’ı veya Sihiriçen’i etkili bir seçim haline getirmek). Bunun yanında bazı temel savunma niteliklerini değiştirmeyi de düşünebiliriz.
  • Bazı nişancıların güç eğrileri üzerinde de çalışmalar yapacağız. Özellikle oyunun ileri safhalarında her zaman erişemedikleri güçlerini azaltarak ve erken ile orta safhalardaki güçlerini arttırarak daha etkili hale getirebileceğimiz şampiyonlar olup olmadığını görmeye çalışacağız.

Altın/Deneyim paslama

Paslama teriminin ne olduğunu bilmeyenler için açıklayalım. Paslama, bu bağlamda birden fazla konumdan edinilebilecek altın veya deneyimi tek bir şampiyona aktarmak anlamına geliyor. Bu düşük etkileşimli ve karşılık anlamında rakibe yeterince seçenek sunmayan stratejiyi oyundan kaldırmak için yılın önceki dönemlerinde bazı adımlar attık. Bulduğumuz temel çözüm, başlangıç ormancı eşyalarına Canavar Avcısı etkisini getirerek takımda en yüksek minyon skoruna sahip olan ormancının koridor minyonlarından kazanacağı altını azaltmak oldu. Değişiklik işe yarasa da paslama yapmayan oyuncuları da zaman zaman olumsuz etkileyebiliyordu. Bu zaten geçici bir çözüm olarak planlanmıştı ve 8.23’te oyundan kaldırıldı.

Ayrıca koridor için mücadele etmemek artık daha tehlikeli; çünkü bu, karşı tarafın kule barikatları sayesinde daha fazla altın kazanmasını sağlayabiliyor. Dolayısıyla paslama stratejisinin eskiye kıyasla çok daha zayıf olacağını düşünüyoruz. Ayrıca çok sayıda minyon biçen oyuncunun başındaki ödül de artıyor; yani paslamadan beslenen şampiyonu katlettiğinizde cepleriniz de daha fazla dolacak.

Eski haline göre güçsüz durumda olsa da paslamayı daha açık bir şekilde cezalandırmadan kontrol altına almak mümkün olmayabilir. Müdahale gerekirse diye üzerinde çalıştığımız bir yaklaşım daha bulunuyor. Muhtemel çözümlerden biri, Canavar Avcısı’nı biraz değiştirerek altın paslanan şampiyonlarla iyi bir oyun geçiren ve bir kuleyi korurken veya ayrık ittirme yaparken biraz minyon biçmek isteyen şampiyonlar arasındaki farkı daha iyi belirlemesini sağlamak. Gerekli olursa konuyu daha derin bir şekilde anlatacağız. Şimdilik bunun gerçekten bir sorun teşkil edip etmediğini anlamaya çalışıyoruz. Belki de bazı oyuncular paslama deneyip bunun tercih edilmeyen bir strateji olup olmadığını görmeye çalışıyordur.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir